Selecteer een pagina

Home » Ouders & kids » Symptomen

Symptomen

Klachten

Kinderen met een aangeboren hartafwijking kunnen verschillende  klachten vertonen. Een opvallend symptoom is blauw zien. Dit komt doordat zuurstof rijk en zuurstof arm bloed met elkaar mengen, bijvoorbeeld als de lichaamsslagader en longslagader omgewisseld zijn (transpositie van de grote vaten). Daarnaast kunnen kinderen veel zweten of kortademig zijn. Ze hebben dan een snelle ademhaling en vertonen intrekkingen (te zien bij de ribben, de buik of in het kuiltje bovenaan de hals). Vaak zien we dan ook dat kinderen slecht drinken en niet goed groeien.

Niet alle hartafwijkingen geven meteen na de geboorte klachten, soms wordt het pas later duidelijk dat er iets aan de hand is. Naast afwijkingen in de bouw van het hart, kunnen ook afwijkingen in het ritme voorkomen, of in de functie van het hart. Bij ritmeproblemen kan het hart veel te langzaam of veel te snel kloppen. Ook dan zullen kinderen soms bleek zien, zweten en niet goed drinken.

Als jongere of volwassene met een aangeboren hartafwijking kun je last krijgen van hartritmestoornissen. De meeste hartritmestoornissen bij een aangeboren hartafwijking ontstaan na een operatie. Zowel op korte termijn, dus de eerste dagen na de operatie, als op lange termijn, jaren later. Bijvoorbeeld door zwelling van het hartweefsel, waardoor de prikkelgeleiding verstoord wordt of door verstoring van het evenwicht van zouten, zuren en hormonen in het bloed. Ook kunnen lang na de ingreep, vanwege littekenvorming, stoornissen ontstaan in de geleiding. En hier kun je flink veel last van hebben. Als je plotseling last krijgt van hartritmestoornissen neem dan contact op met je (kinder)cardioloog.

Ook kun je als gevolg van je hartafwijking een energie beperking ervaren. Dat varieert van wat minder intensief kunnen sporten tot het gebruik van een rolstoel voor de langere afstanden omdat je daar gewoonweg de energie niet voor hebt. Als je vragen hebt over de beperkte energie neem dan contact op met je (kinder)cardioloog.