Selecteer een pagina

Home » Over de PAH » Organisatie » Over ons

Over ons

Bouwen aan een community waar informatie en ervaringen worden gedeeld

De rol van de PAH in het leven van iedereen die te maken heeft met een aangeboren hartafwijking

Hoe ga je om met een aangeboren hartafwijking? Lastige vraag, want de ene aangeboren hartafwijking is de ander niet. Er zijn zoveel verschillende vormen en iedereen reageert er weer anders op. Hoe dan ook, als je een aangeboren hartafwijking hebt dan is er iets structureel mis met je hart. En daar moet je mee leven. Het is een complexe aandoening die veel vragen oproept. De behoefte aan informatie en erkenning is groot, in elke levensfase. Daarom is er de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (PAH).

Voor wie zijn we er?

De PAH is er voor iedereen die te maken heeft met een aangeboren hartafwijking. Van ouders die net de diagnose hebben gekregen in de 20-wekenecho, tot volwassenen die er al hun hele leven mee omgaan. Elke levensfase kent zijn eigen vragen, onzekerheden en oplossingen.

Voor ouders

Als je te horen hebt gekregen dat je kind een hartafwijking heeft, zit je vol vragen. Moet mijn kind geopereerd worden? Hoe groot is de kans op complicaties? Kan mijn kind ermee leven? Een onzekere fase begint, en dan heb je de juiste begeleiding nodig. Niet alleen op medisch gebied, maar ook op sociaal vlak. De grote vraag is, hoe je samen met je gezin het beste omgaat met deze aandoening.

Via de PAH ervaren ouders dat ze niet de enigen zijn, en dat ze het niet alleen hoeven te doen. Ze zien dat het goed kan komen doordat ze verhalen horen van volwassenen met een aangeboren hartafwijking. En heel belangrijk: ze krijgen relevante informatie. Waar heb je recht op? Wat zijn geschikte artsen? Kan mijn kind sporten?

Voor jongeren

Als een kind met een aangeboren hartafwijking volwassen wordt, krijgt het ook andere medische begeleiding. Deze transitie van kind naar jong volwassene is ingrijpender dan het misschien lijkt. De benadering van medische professionals wordt ineens een stuk technischer, terwijl je leven flink verandert. Je wordt zelfstandig, komt los van je ouders die je altijd heel intensief hebben begeleid. Je gaat op jezelf wonen, studeren, krijgt een baan, een relatie. Ook in deze fase is het belangrijk om de juiste steun te krijgen.

Ook als jong volwassene kun je terecht bij de PAH met je vragen, twijfels en ervaringen. Waar heb ik recht op? Hoe zit het met mijn zorgverzekering? Moet ik bij mijn sollicitatie melden dat ik een aandoening heb? Krijg ik wel een hypotheek? Zijn er regelingen voor een elektrische fiets? Hoe gaan mijn generatiegenoten hiermee om?

Voor volwassenen

Volwassenen boven de veertig zijn ook een interessante doelgroep voor de PAH. Ze zijn geopereerd in de jaren ’70 of ’80 toen de medische ontwikkeling nog niet zo ver was als nu. Ze hebben hun aandoening een plek gegeven in hun leven en gaan hier in het algemeen prima mee om. Iedereen op zijn eigen manier natuurlijk. Maar er zijn medisch gezien nog veel uitdagingen. Zo is er nog relatief weinig bekend over de behandeling van hartfalen bij mensen op hoge leeftijd.

Bij de PAH kun je ook in deze levensfase terecht voor vragen. Over de laatste stand van zaken in de medische wetenschap, over speciale voorzieningen, over verzekeringen, over psychosociale vragen en meer.

Daarom is de PAH belangrijk

Behoefte aan informatie en erkenning voor iedereen, in elke levensfase

Het belangrijkste inzicht is, dat je de juiste informatie krijgt op het juiste moment. Op welke manier je ook te maken hebt met een aangeboren hartafwijking, in welke levensfase je ook zit. En er is een grote behoefte aan erkenning. Hoe je omgeving omgaat met jouw aandoening, is van grote invloed op je dagelijkse leven. De PAH is er om informatie te geven en erkenning te stimuleren.

Wat kun je ermee doen?

Als het gaat om aangeboren hartafwijkingen is het voor de PAH niet de vraag wat kun je eraan doen, maar wat kun je ermee doen? Ofwel, hoe kun je ermee leven. Wat kan wél? De medische ontwikkelingen gaan snel en er zijn steeds meer voorzieningen en regelingen die je kunnen helpen om de aandoening een plek in je leven te geven. Bij de PAH kun je terecht om helemaal up-to-date te zijn van alle mogelijkheden. Wie je ook bent, in welke situatie je je ook bevindt.