Selecteer een pagina
Kinderhart revalidatie jongen aan het sporten

Kinderhartrevalidatie Basalt

In het ledenblad van maart 2022 staat een artikel over de samenwerking van het LUMC en de kinderhartrevalidatie van Basalt. Samen hebben ze een kinderrevalidatieprogramma ontwikkeld dat zich richt op het optimaliseren van de fysieke en mentale belastbaarheid van kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Daarnaast richt het programma zich op kinderen die het vertrouwen in hun eigen kunnen zijn verloren.
Hierbij de link naar de ouderfolder kinderhartrevalidatie van Basalt. Het artikel in de Sinus kan je hier teruglezen.

 

vrouw revalideert na hartoperatie

Hartrevalidatie

Een hartrevalidatie na een operatie leert je om te gaan met je emoties en je grenzen opnieuw te verkennen en te verleggen. Daarnaast krijg je tips voor een gezonde leefstijl. In het artikel van Vera Hovenier (fysiotherapeut) lees je meer over de congenitale hartrevalidatie voor jongeren die ze gestart zijn in Twente. Ine vertelt over haar ervaringen van de hartrevalidatie voor jongvolwassenen. 

Sportarts

Heb je weleens gehoord van een sportarts? Bij een sportarts kan je bijvoorbeeld terecht als je een vraag hebt over welke sporten je kan beoefenen met jouw hartafwijking , hoe je beter kan trainen, adviezen over trainingsschema’s of hoe je kan beginnen met sporten. Je kan de sportarts ook tegenkomen bij hartrevalidatie na een operatie. Je kan er hier meer over lezen.

afbeelding 1: aanbod sportcardiologie in Nederland

Snaxercise

Tamara Aipasse, cardioloog, schrijft op haar website over het probleem van een zittende leefstijl. We herkennen het bijna allemaal wel, televisie kijken, achter de computer, op je telefoon. Maar hoe kan je je zittende leven doorbreken? Doe de snaxercise! Een kort beweegmoment tussendoor, oftewel een snack. Volg het stappenplan en maak jezelf een stukje gezonder. Op de website van Tamara wordt het allemaal uitgelegd.

Mensen met een aangeboren hartafwijking duiken in de zee en bekijken kleurrijke vissen

Duiken met een aangeboren hartafwijking

SCUBA duiken is een populaire sport. Jaarlijks behalen miljoenen mensen hun duikdiploma. Door de toegenomen populariteit zullen ook meer mensen met hartafwijkingen gaan beginnen met duiken. Een bijzondere groep hierin zijn de mensen met (gecorrigeerde) aangeboren hartafwijkingen (CHD). Deze laatste groep wordt steeds belangrijker omdat vandaag de dag meer dan 90% van de mensen met CHD volwassen zal worden. De meeste patiënten hebben een goede kwaliteit van leven en willen een ‘normaal’ leven leiden. Hiertoe behoort ook participatie in allerlei sportactiviteiten. Dit heeft ertoe geleid dat ook steeds meer CHD-patiënten overwegen te gaan duiken. Hierdoor krijgen cardiologen vaker het verzoek van patiënten advies te geven over de mogelijkheden te gaan duiken. >>