Bewegen is goed en gezond, maar niet altijd vanzelfsprekend als je een aangeboren hartafwijking hebt. Voor sommige mensen is het een grote uitdaging om een passende sport te vinden. Daarbij komt de vraag wat eigenlijk allemaal kan en mag met een aangeboren hartafwijking. Ouders maken zicht veel zorgen over hun kind, is sporten gevaarlijk en hoe komt mijn kind mee met de gymles op school? Ook voor volwassenen is het soms best lastig om in te schatten wat verantwoord is en wat niet.
Bewegen heeft een positief effect op kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. Op deze pagina vind je diverse informatie over sporten en bewegen met een aangeboren hartafwijking.
Blogs & ervaringsverhalen
Hoe start je met sporten en bewegen? Hoe zorg je ervoor dat je fit bent met een aangeboren hartafwijking? Krijg je meer energie door sporten? Diverse patiënten houden een blog bij en schrijven hoe ze omgaan met sporten en bewegen en een aangeboren hartaandoening.
Lees de blogs over sporten en bewegen>>
Sporten en bewegen met een hartafwijking
Bewegen is altijd en voor iedereen belangrijk. Sporten en bewegen zorgt onder andere voor meer spierkracht, een betere conditie, een gezonde levensstijl en een betere nachtrust.
Meer informatie over sporten en bewegen >>
Onderzoek en revalidatie
Wat zeggen de specialisten over sporten en bewegen met een aangeboren hartafwijking? Kan je bijvoorbeeld duiken met een aangeboren hartafwijking?
Lees over onderzoek en revalidatie >>
Organisaties
Verschillende organisaties houden zich bezig met sporten en bewegen voor mensen met een chronische aandoening. Denk hierbij aan Fitkids en het nijntje beweegdiploma. Sportzorg geeft informatie over sporten met een hartaandoening en Uniek sporten koppelt sporter en sportaanbieder aan elkaar. >>
Agenda van activiteiten
Datum/Tijd | Evenement |
---|---|
28 september 2024 10:00 - 13:00 |
Informatieochtend ouders UMCG |
28 september 2024 13:00 - 15:00 |
Hartedag Rozet Arnhem: lezing en workshop |
5 oktober 2024 11:00 - 12:30 |
Samen wandelen met hartpatiënten en cardioloog
Restaurant de Bosbaan, Amstelveen |
9 november 2024 10:00 - 18:00 |
Hartez-vous 2024
Hotel Van der Valk Breukelen, Breukelen |
Berichten en ervaringsverhalen:
Sporten en bewegen
Wandelen met hartpatiënten
Van vooroordeel naar groot succes
Wandelen met hartpatiënten, ik kan de titel niet heel sexy maken. En dat zorgde er ook voor dat ik in eerste instantie ging twijfelen over de activiteit.
Ik ga eerlijk met jullie zijn, vooraf had ik eigenlijk niet zo’n zin.
Heartbeats
Het platform voor vrouwen met een hart- of vaatziekte
Het aantal toenemende aantal mensen dat moet leven met hart- of vaatziekte neemt explosief toe! Dat vraagt om een vernieuwende aanpak en blik! Cardiologen van de Ludwig Kliniek en ervaringsdeskundige Maxine Bosman hebben daarom een brug geslagen en gezamenlijk een nieuw patiëntenplatform opgericht.
Hartrevalidatie voor kinderen
Multidisciplinaire hartrevalidatie voor kinderen met een aangeboren hartafwijking
In Nederland worden ongeveer 1500 kinderen per jaar geboren met een hartafwijking. Ongeveer een kwart van deze kinderen heeft in het eerste levensjaar een interventie nodig. Bijvoorbeeld een chirurgische ingreep of een hartkatheterisatie. Ondanks dat de levensverwachting van de meeste kinderen met een ernstige aangeboren hartaandoening goed is – ongeveer 85% bereikt de volwassen leeftijd – ervaren veel kinderen gevolgen van hun ziekenhuisopname en de ingreep. Sommige kinderen hebben restafwijkingen die hun inspanningsvermogen vermindert, anderen hebben moeite met sociale contacten. Op lange termijn komen vaak complicaties voor zoals hartfalen, ritmestoornissen of verhoogde druk in de longen (pulmonale hypertensie).