Selecteer een pagina

Home » Telemonitoring

Telemonitoring

Wat is Telemonitoring?
Telemonitoring wordt ook wel telebegeleiding genoemd. Het is het begeleiden van patiënten op afstand. Patiënten krijgen meetapparatuur in huis waarmee zij thuis metingen kunnen doen waardoor zij meer inzicht krijgen in hun gezondheid. Bij twijfel kan overleg met het ziekenhuis plaatshebben. Door het thuis doen van metingen hoeven sommige patiënten minder vaak naar het ziekenhuis.  

Hoe werkt begeleiding op afstand?
Op de website van de Hartstichting wordt uitgelegd wat telemonitoring precies is en hoe het in de praktijk werkt. De informatie kan je hier vinden. Tevens vind je een video met uitleg van de heer Bezemer hoe telemonitoring voor hem werkt.

Welke aanbieders zijn er?

Er zijn meerdere aanbieders van systemen en apparaten waar je metingen mee kan doen. Denk hierbij aan metingen voor je bloeddruk en je hartslag of apparaten die hartfilmpjes maken. Het beste kan je met je cardioloog de verschillende mogelijkheden bespreken. 

Een veelgebruikt platform is de cardio app van Luscii.  Via de thuisapp kun je metingen doen van bijvoorbeeld je bloeddruk of saturatie of maak je een hartfilmpje. Bij afwijkende waarden worden deze metingen doorgestuurd naar de zorgverleners. Door thuis hartfilmpjes te maken kunnen normale hartritmes van afwijkende worden onderscheiden.  

Een ander voorbeeld zijn producten van Medicine Men. Je bloeddruk en hartslag wordt met een apparaat gemeten. Op het platform worden de metingen uitgezet over tijd en kan je bandbreedtes instellen van normale metingen en afwijkende metingen. 

Voor welke patiënten is telemonitoring geschikt
In 2019 is een studie gedaan waar gekeken is of patiënten klaar zijn voor telemonitoring.
90% van de ondervraagden gebruikt een smartphone en 70% geeft aan open te staan voor telemonitoring. Uit deze studie blijkt ook dat het voor patiënten die vaak op de spoedeisende hulp terecht komen goed kan helpen om thuis te monitoren. Volgens de studie zijn dit optimale kandidaten voor telemonitoring. Toen echter daadwerkelijk patiënten werden uitgenodigd om deel te nemen aan een studie met telemonitoring, bleek slechts 40% mee te willen doen. Het is dus nodig om goed uit te zoeken wie er bij gebaat is. Zo is telemonitoring minder geschikt voor patiënten die niet goed gebruik kunnen maken van een smartphone (bijvoorbeeld door beperkt zicht of handigheid). 

Zijn er home monitoring systemen die je goed kan gebruiken als je een pacemaker of ICD hebt?
Ja die zijn er. Je kan met bijvoorbeeld een thuisrecorder wanneer je maar wil gegevens opsturen naar het ziekenhuis. Hiermee wordt ook routinecontrole gedaan. 

Wat is een Loop recorder?
Dit apparaat analyseert continue het hartritme en registreert het als dit nodig is. De looprecorder wordt onder de huid, vlakbij het hart, aangebracht. Bij klachten kan het hartritme geregistreerd worden en kan de arts op afstand meekijken. Een interne looprecorder is handig voor hartkloppingen die niet vaak optreden (als iets dagelijks of wekelijks optreedt, kan een holter voor 1 of meerdere dagen gedragen worden), maar wel verdacht zijn voor hartritmestoornissen. Het apparaat (ter grootte van een USB) kan 3 jaar blijven zitten. 

Waarom is het handig om thuis de bloeddruk te meten? 

Het is nuttig om op afstand bloeddruk te meten voor bijvoorbeeld het goed instellen van bloeddrukverlagers. De metingen die je thuis doet kunnen worden gedeeld met het ziekenhuis waarna de medicatie eventueel kan worden aangepast. Op deze manier wordt de bloeddruk effectiever behandeld. 

Regelt het ziekenhuis de apparatuur? 

Het is mogelijk om via het ziekenhuis apparatuur/devices te regelen, maar patiënten kunnen zelf ook materiaal aanschaffen. Het is verstandig om een bloeddrukmeter en/of saturatiemeter te ijken bij de huisarts of arts in het ziekenhuis.  Meet apparatuur hoeft niet per se vanuit het ziekenhuis te komen. Er is tegenwoordig behoorlijk wat aanbod en er wordt steeds verder doorontwikkeld. Het ziekenhuis test veel apparaten op de nauwkeurigheid, gebruikersgemak etc. Dus overleg met jouw arts welk apparaat geschikt is voor jouw situatie.  

Data privacy
Elk ziekenhuis heeft een ICT afdeling die ervoor zorgt dat gegevensuitwisselingen veilig gaat. Het elektronische patiëntendossier is beveiligd. Via mijn dossier kan je zelf dingen zien over de gegevensuitwisseling. Er zijn veel privacy regels waar rekening gehouden mee wordt.  

Januari 2024
Dr. H. van der Zwaan
Dr. D. Robbers-Visser

Laatste nieuws