Selecteer een pagina

Home » Vakantie en vrije tijd met mijn hobby fotografie

Vakantie en vrije tijd met mijn hobby fotografie

De natuur brengt me rust, maar geeft me ook energie

Door: Vibeke Allema

Een zondagmorgen in april op een mooi rustig plekje bij de Overijsselse Vecht. Op Facebook las ik dat de Blauwborst hier zit, een vogeltje dat ik al langere tijd zo graag eens wil fotograferen. Speurend loop ik door het gebied waar ook een andere fotograaf op zoek is. Al snel zien en horen we het mooie vogeltje en kan ik hem vastleggen met mijn camera. Mijn hart maakte een sprongetje!

Wat mij het aller gelukkigst maakt is fotograferen in de natuur. Vogels, vlinders, bloemen, insecten en sinds ik een macrolens heb ook allerlei details. Hout is bijvoorbeeld prachtig, daar zitten zóveel vormen en kleuren in dat het wel kunst lijkt! Ook insecten kunnen verrassend mooi zijn en ze zitten vaak dichterbij dan je denkt.

Ik ben 31 en werk drie dagen als vrijwilliger op een basisschool voor speciaal onderwijs, dat geeft me heel veel voldoening maar is ook intensief. Daarna duik ik regelmatig graag de tuin in of fiets een rondje met mijn camera om mijn nek. De natuur brengt mij rust maar geeft me ook energie. Ik blijf wel dichtbij om te kunnen fotograferen. Als ik wat verder weg wil moet er wel iemand met mij mee. Ik heb geen rijbewijs en heb moeite met de weg vinden. Dit komt door mijn NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) als gevolg van mijn aangeboren hartafwijking. Door mijn NAH raak ik ook sneller overprikkeld. Fotograferen in de natuur is dan heel fijn om de rust te vinden na een drukke dag. Ook neem ik mijn camera graag mee naar drukke evenementen bijvoorbeeld een feestje of een diploma-uitreiking. Om de vele prikkels dan te weerstaan helpt het om te focussen op details die ik dan met mijn camera probeer te vangen, bijvoorbeeld lampen of glazen. Soms fotografeer als het ware de sterk binnenkomende prikkels zodat ze in mijn camera worden opgeslagen en niet allemaal in mijn hoofd. Dit werkt goed om het ergens langer vol te houden en als ik de beelden later bekijk helpt mij dit bij het verwerken van de dag. En vaak zijn het ook nog hele leuke foto’s!

hart libelle

Ook op vakantie zoek ik graag de mooie natuur op! Denemarken en Zwitserland zijn tot nu toe favoriet, veel natuur, mooi licht, prachtige uitzichten en rust…

Inmiddels heb ik een mooie verzameling foto’s van harten die ik tegenkwam in de natuur zoals in een boom, in de wolken en bij twee parende libellen. Van deze foto’s heb ik kaarten laten maken en die verkoop ik zo nu en dan om geld op te halen voor De Hartstichting of Stichting Hartekind.

Twee jaar geleden heb ik een menselijke donorklep ontvangen (pulmonaal) en sindsdien heb ik nog meer energie om er op uit te gaan.

Fotograferen in de buitenlucht zorgt bij mij voor een blij hart en een blij hoofd!

Je kunt mijn foto’s volgen op instagram en facebook.

Dit artikel is overgenomen uit de Sinus thema vakantie en vrije tijd, juni 2023. Alle leden van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen ontvangen 4x per jaar de Sinus. Wil jij ook de Sinus ontvangen? Word dan lid voor € 2,33 per maand.