ID en zorgverzekeringspas
Zorg altijd dat je je ID en zorgverzekeringspas bij je hebt. Wij wonen vrij vlak bij Duitsland en België en waren het op een goede dag vergeten. Zoon belandde in het prikkeldraad en een stukje huidvet kwam uit de wond. De dichtstbijzijnde kliniek was unikliniek in Aken. Maar omdat we niets bij ons hadden moesten we een voorschot betalen van 150 euro. Dat werd later wel verrekend maar toch op z’n moment zit je er niet echt op te wachten.
Kinderziekenhuis
Wij zijn in Engeland en Frankrijk geweest en gaan deze zomer naar Zweden. Informeer dan of er in de regio een kinderziekenhuis c.q. een centrum ligt met specialisatie in kinderhartafwijkingen. Het vergt wat voorzorgsmaatregelen maar het loont wel op het moment dat het mis gaat. Gelukkig is dat nooit gebeurd. In Engeland heb ik zelfs nog met betreffend ziekenhuis gebeld, ze waren zeer behulpzaam.
Medicijnen
Onze zoon krijgt o.a. revatio en ascal brisper. Revatio is een poeder waar we eens per maand nieuwe drank van maken. Omdat het flesje weleens kapot is gevallen halveren we nu het flesje over twee flacons of we zorgen dat we altijd poedervorm mee hebben. M.b.t de ascal brisper verdeel ik de tabletten over twee potjes. Zoon liet een keer per ongeluk het potje in de wasbak vallen en alle tabletten gingen bruisen en waren dus onbruikbaar. De revatio moet gekoeld bewaard worden. Daarvoor nemen wij altijd een koelblok en koeltas mee.
Een pillendoos vooraf klaarmaken helpt om overzicht te houden. Door een ander ritme kan je anders je medicatie weleens vergeten. Nu heb je dan altijd een check of je alles gehad hebt. In de vakantie vul ik hem meestal een keer aan. Andere medicatie die reserve is blijft veilig in een andere doos.
Zorgkaart en medisch paspoort
Je kan aan de cardioloog vragen een medisch paspoort op te stellen met alle belangrijke informatie. Daarnaast heb ik zelf altijd een overzichtskaart (A5) waar alles opstaat bijv. gegevens van ouders, artsen en ziekenhuizen met telefoonnummers. Daarnaast staat vermeld welke aandoening mijn zoon heeft en welke medicatie hij slikt. Zo kun je in een oogopslag alle relevante informatie overdragen aan de arts of verpleging. Ik plastificeer deze vooraf zodat hij waterdicht is. Ook geef ik deze kaart mee naar school, schoolreis en scoutingkamp.
Schengenverklaring
Wij hebben met meerdere personen ADHA/ADD. Vaak vallen deze medicatie onder de Opiumwet. Dat kan natuurlijk ook met andere medicatie zo zijn. Ga dit goed na vooraf en vraag je Schengen verklaring op tijd aan ( kan druk zijn zomers). Een Schengen verklaring dien je te hebben voor alle landen waar je doorheen reist.
Meer informatie: https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis
Activiteiten
Op vakantie zelf proberen wij een dag actief met een rustige dag af te wisselen. Wandelen en fietsen gaat wel steeds beter. Wandelen doen we op een rustig tempo, ik fotografeer zelf dus genoeg pauzes. Wel kijken we dat een wandeling beetje avontuurlijk is zodat onze zoon door de sensatie vaak vergeet hoeveel km het is. Daarnaast genoeg pauzes nemen, goed eten en drinken. Vooral drinken we betrappen ons er vaak zelf op dat we dat te weinig doen.
UV shirts
Onze jongens (één hartpatiënt) dragen altijd UV shirtjes met zwemmen. In heel koud water is een shorty of surfpak een aanrader. Vaak kun je deze al tweedehands op marktplaats krijgen.