Bestemming en medische overwegingen
Twijfel je of het verstandig is om vakantie te gaan naar de bestemming van jouw keuze? Check dan bij de (kinder)cardioloog of er beperkingen zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van medische zorg of hygiëne. Wil je ervaringen van anderen weten? Er zijn verschillende facebook groepen waar je als ouder of volwassenen terecht kan met vragen.
Wil je vliegen? In sommige situaties heb je een medische verklaring nodig. Check bij de vliegtuigmaatschappij of er een medische verklaring geregeld moet worden.
Medische documenten en contactgegevens
- Neem een brief in het engels mee van de (kinder)cardioloog met de diagnose van de hartafwijking, de behandelingen (operaties) die zijn gedaan en de medicijnen die zijn voorgeschreven.
- Neem een lijst mee met telefoonnummers van de (kinder)cardioloog en de trombosedienst en andere belangrijke medische nummers.
- Neem belangrijke telefoonnummers op onder ICE in je adresboek van je telefoon (ICE=In Case of Emergency). Hulpverleners weten daardoor wie ze op de hoogte moeten brengen.
- Bedenk vooraf waar je de controle doet van de INR als je bij de Trombosedienst onder controle bent vanwege bloedverdunnende medicijnen. Of regel dat je zelfmeetappartauur (b.v. een Coaguchek) krijgt, zodat je zelf de controles kunt doen.
- Als je in het buitenland verblijft, vraag dan aan de (kinder)cardioloog de naam van het beste ziekenhuis in de buurt waar je terecht kunt in geval van nood. Je kan ook contact opnemen met Patiëntenverenigingen in het buitenland. Zij kunnen helpen met adresgegevens van een ziekenhuis in de buurt van jouw vakantie locatie.
- Als je naar het buitenland of vakantie gaat, zorg dan dat je de European Health Insurance Card (EHIC) bij je hebt. Je kan deze Europese zorgpas aanvragen bij je zorgverzekeraar. Mocht er iets gebeuren, kunnen de hulpverleners in het buitenland zien dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Je hoeft de rekening niet zelf voor te schieten.
- Neem een kopie mee van de polis van de ziektekostenverzekering en de reisverzekering en de eventuele alarmnummers van de centrales. Houd deze informatie bij elkaar en op een vaste plek, zodat je direct kunt reageren.
Medicatie
- Neem een afdruk mee van het medicijnoverzicht van de apotheek (in Nederlands en Engels) en je Medikaart.
- Neem voldoende medicijnen mee (en extra voor het geval je langer moet blijven dan gepland) en controleer de houdbaarheidsdatum.
- Neem medicijnen mee in de oorspronkelijke verpakking, zodat duidelijk wordt dat ze niet als genotmiddel worden gebruikt.
- Heb je extra zuurstof nodig, regel dit dan ruim van tevoren via de specialist of de ziektekostenverzekeraar.
Tips voor vliegen
- Als je minder goed ter been bent staan op Schiphol medewerkers klaar van jouw luchtvaartmaatschappij of van Axxicom Airport Caddy (AAC) om je te helpen. Je kunt je (elektrische)rolstoel meenemen, maar hieraan zijn soms voorwaarden verbonden. Je kan dit voor vertrek uitzoeken.
- Voor kinderen of volwassenen met een pacemaker of ICD: ga op het vliegveld niet door de controlepoortjes. Neem een pasje mee dat je kunt laten zien bij de controle.
- Zorg dat je jouw medicatie in je handbagage meeneemt. Medicijnen kunnen in het bagageruim van een vliegtuig bevriezen, dus vraag (indien nodig) aan het cabinepersoneel om medicijnen in de koelkast te leggen.
Thuiszorg
Ben je geïndiceerd voor thuiszorg dan kan dit ook op je vakantieadres in Nederland geboden worden door een instelling ter plaatse. Je moet het wel van tevoren goed regelen. Meer informatie over thuiszorg in het buitenland op www.zorgbuitenland.nl.
Praktische informatie
- Houd er rekening mee dat het weer, de andere omgeving en andere eetgewoonten van invloed kunnen zijn op de conditie.
- Denk aan zonnebrand met een hoge beschermingsfactor en een aftersun en draag een hoed of pet.
- Bereid een dagje weg goed voor en neem ook voldoende tijd voor rust.
- Bij verblijf in een hotel met meerdere verdiepingen is een lift handig.
- Controleer na aankomst wat het noodnummer is van de camping of het hotel. Als je midden in de nacht iemand nodig hebt, is het handig dat je weet wat je moet doen.
- In sommige landen is in de auto een verbandtrommel wettelijk verplicht. Controleer voor elke reis de inhoud op de vervaldatum.
- Alle EU-landen zijn aangesloten op het netwerk van alarmnummer 112. Dat betekent dat je bij noodgevallen overal in de EU 112 kunt bellen. Je wordt dan automatisch doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. Zij zijn voorbereid op allerhande noodsituaties.
- Voor ouders is het misschien handig dat alle kinderen een eigen paspoort hebben of bij beide ouders ingeschreven staan. Dan kan één van beiden onverhoopt met spoed met een ziek kind terug naar Nederland en heeft de ander ook nog benodigde papieren.
- Leg aanvullende afspraken over de accommodatie schriftelijk vast (Essentie). Dit kost wat extra geld, maar dan kun je direct vervangende accommodatie eisen.
- Wil je meer weten over de vervoersmogelijkheden in een bepaald land, neem dan contact op met het verkeersbureau van dat land. Via www.antor.nl vind je de adressen van alle verkeersbureaus die aangesloten zijn.
- Neem voor onderweg voldoende eten en drinken mee, zodat je niet afhankelijk bent van openingstijden van winkels onderweg. Zorg dat je voldoende drinkt.