skip to Main Content
We werken hard aan een nieuwe website. Daardoor staat nog niet alle informatie op de website en werken nog niet alle links. Onze excuses. Als je vragen of opmerkingen hebt over de website kun je contact opnemen met 088-5054322 of via info@aangeborenhartafwijking.nl

Endocarditis

Bacteriële endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen. Deze ontsteking kan ernstige gevolgen hebben. Iedereen kan het krijgen, maar je hebt een hoger risico als je het eerder hebt gehad, een kunst- of donorhartklep hebt of bepaalde aangeboren hartafwijkingen. Door een aantal voorzorgsmaatregelen kun je de kans op endocarditis verkleinen.

Endocarditis komt in 2 vormen voor. Bij de ene vorm word je plotseling heel ziek, bij de andere vorm nemen de klachten in een aantal maanden langzaam toe. De acute vorm kan binnen enkele dagen levensbedreigend worden. Klachten zijn dan o.a. hoge koorts, een versnelde hartslag en vermoeidheid. Bij de vorm waarbij de klachten langzaam verergeren kun je last hebben van lichte verhoging, vermoeidheid, zweten, gewichtsverlies en bloedarmoede en soms ook pijn in de gewrichten, koude rillingen, een bleke huidskleur, vlekjes op de huid, in het oogwit of onder de vingernagels of verwardheid. De symptomen lijken soms op die van griep. Een arts kan door bloedonderzoek en eventueel een (slokdarm) echo vaststellen of het om endocarditis gaat. Na de diagnose is een snelle behandeling nodig met snelwerkende antibiotica via een infuus. Soms helpt de antibiotica niet of ontstaan er andere problemen met bijvoorbeeld de hartklep. Dan kan een spoedoperatie nodig zijn. Bij deze operatie herstelt of vervangt de arts de zieke hartklep.

Bacteriële endocarditis ontstaat door bacteriën die via de bloedbaan in het hart en op de hartkleppen terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld door wondjes op de huid of in de mond, ontstoken tandvlees, ontstekingen van de huid of medische ingrepen.

Bepaalde hartpatiënten lopen extra risico op endocarditis en krijgen daarom uit voorzorg antibiotica bij ontstekingen en ingrepen bij de tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg, behandeling van de luchtwegen door de KNO arts of behandeling van darmen, urinewegen ofgeslachtsorganen. Dit heet endocarditisprofylaxe. Moet je zo’n ingreep ondergaan? Overleg dan tijdig met je cardioloog en/of de behandelend arts of je vooraf antibiotica moet nemen. Daarnaast voorkom je endocarditis door je tandvlees en gebit goed te verzorgen en regelmatige tandartscontroles.

Op de website van de Hartstichting is een handig kaartje te downloaden voor in je portemonnee (of telefoonhoesje), zodat bij ongevallen snel duidelijk is dat je risicopatiënt bent voor endocarditis: Link

Back To Top