Selecteer een pagina

Gezonde leefstijl

Voor iedereen is een gezonde leefstijl belangrijk. Hierbij kan je onder andere denken aan gezonde voeding en wat dat met je doet. Gezonde voeding heeft ook te maken met cognitief gedrag.

Want waarom worden we aangetrokken door slechte voeding? Wat doet ons brein met de informatie waar we dagelijks mee worden geconfronteerd, zoals reclames, fastfoodketens of een buffet met ongezonde voeding.

Ook is gezonde voeding vaak prijstechnisch minder aantrekkelijk, zeker nu alles duurder wordt. Naast voeding is sporten & bewegen onontbeerlijk voor een gezonde leefstijl. Ben je daar bewust mee bezig? Voel je angst vanwege eventuele lichamelijke beperkingen? Merk je dat je tegen uitdagingen aanloopt? Zoek je hulp of heb je zelf bepaalde schema’s?

Wat zijn de do’s & don’ts voor bewegen met een aangeboren hartafwijking? Wellicht is trainen onder begeleiding handig? Welke sport(en) doe jij? Misschien zijn er sporten waar niet iedereen direct aan denkt, maar die heel goed beoefend kunnen worden.

Er zijn leefstijlcoaches die je helpen bij bewegen en voeding. Hebben jullie daar ervaring mee? Of zou je daar meer over willen weten? Wat zegt de wetenschap over gezonde voeding in combinatie met een aangeboren hartafwijking.

Een ander belangrijk onderwerp is stress, die ervaren we allemaal als gevolg van spannende gebeurtenissen of onvermogen. Hebben jullie problemen met slapen en hoe los je dit op? En het managen van stress, hoe is dit te regelen, en welke hulp en van wie is daarbij nodig.

Leefstijl

Gezonde voeding

Je leest hier ervaringsverhalen over gezonde voeding maar krijgt ook tips voor moeilijke eters. Daarnaast worden verschillende organisaties uitgelicht die zich bezig houden met leefstijl en interessant kunnen zijn voor mensen met een aangeboren hartafwijking. >>

Groep is aan het sporten

Sporten en bewegen

Je leest hier ervaringsverhalen met het thema sporten en bewegen. Daarnaast worden tips gegeven voor sporten met een aangeboren hartafwijking. Wil je liever een onderzoek lezen? Deze vind je terug op deze pagina. >>

 

Vrouw heeft zorgen tijdens zwangerschap over kind met aangeboren hartafwijking

Minder vaak naar het ziekenhuis door telemonitoring?

Telemonitoring wordt ook wel telebegeleiding genoemd. Het is het begeleiden van patiënten op afstand. Patiënten krijgen meetapparatuur in huis. De arts houdt de gezondheid van de patiënt op afstand in de gaten. Door het thuis doen van metingen hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis.  Lees meer over Telemonitoring >>

Berichten en ervaringsverhalen: Leefstijl

Healing Hearts and Mind

De psychosociale, emotionele en praktische
uitdagingen van leven met een aangeboren hartafwijking

In 2023 is het boek Healing hearts and minds: a holistic approach to coping well
with congenital heart disease verschenen. Het boek beschrijft de psychosociale, emotionele en praktische uitdagingen van leven met een aangeboren hartafwijking. De auteurs, Liza Morton en Tracy Livecchi, komen uit Schotland en de VS en zij n beide werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en hebben allebei een hartafwijking.

Recht op een overlijdensrisicoverzekering

Mijn ervaring met een overlijdensrisico verzekering

Mijn naam is Nanda, 25 jaar oud. Sinds mijn geboorte ben ik onder behandeling in het LUMC voor mijn aangeboren hartafwijking ‘Tetralogie van Fallot’. Hiervoor moet ik jaarlijks voor controle in het ziekenhuis komen. Negen jaar geleden is er een aantal fouten bij mijn hart hersteld en heb ik ook een kunstklep gekregen, omdat deze niet goed sloot. Deze zal in de toekomst vervangen moeten worden maar op dit moment is alles gelukkig stabiel.

Overlijdensrisicoverzekering de Hoop

Goed voorbereid een overlijdensrisicoverzekering aanvragen

Je hebt je droomhuis gevonden, zit bij de hypotheekadviseur voor het regelen van de financiering en krijgt het advies om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Voor veel mensen een formaliteit, maar zeker niet voor iedereen. Want heb je een medische aandoening dan liggen de kaarten toch net even anders. Het risico op overlijden is hoger en niet alle verzekeraars zijn bereid om dit risico te dragen. Dit kan resulteren in hele hoge premies of zelfs een afwijzing. We leggen je graag uit hoe je goed voorbereid het aanvraagproces in kan gaan.

Agenda van activiteiten

Datum/Tijd Evenement
30 januari 2025
12:30 - 19:00
Utrecht Sessions: DORV
1 februari 2025
11:00 - 12:30
Wandeling Amsterdamse bos
Restaurant de Bosbaan, Amstelveen
1 februari 2025
13:00 - 17:00
Nieuwjaarsborrel HartCor - PAH
8 februari 2025
10:00 - 13:00
Centrumbijeenkomst Radboud UMC/Erasmus MC
1 maart 2025
11:00 - 12:30
Wandeling Amsterdamse bos
Restaurant de Bosbaan, Amstelveen
8 maart 2025
09:30 - 12:00
Centrumbijeenkomst CAHAL
5 april 2025
11:00 - 12:30
Wandeling Amsterdamse bos
Restaurant de Bosbaan, Amstelveen
17 augustus 2025
00:00
Kaartenactie: Hart voor elkaar