Selecteer een pagina

Home » Jongeren

Jongeren

Op eigen benen staan met een aangeboren hartafwijking

Waar je als kind er nog van uit kon gaan dat je ouders alles wel voor je regelden, ben je als jongere steeds vaker zelf aan zet. Je wordt zelfstandiger en dat is niet alleen heel erg leuk en spannend, maar roept soms ook vragen op en komt met nieuwe verantwoordelijkheden. Met welke zaken moet je bijvoorbeeld rekening houden wanneer je een aangeboren hartafwijking hebt?

Overstap naar de congenitaal cardioloog

Gebruik je medicijnen? Dan heb je vast al ervaren dat je er zelf aan moet denken om die in te nemen. Zeker als je straks het huis uit gaat of inmiddels het huis uit bent, wordt dat echt jouw verantwoordelijkheid. Maar dat is niet het enige dat verandert.
Rond je achttiende verjaardag maak je de overstap van een kindercardioloog naar een congenitaal cardioloog. Dat kan best een behoorlijke verandering zijn, omdat je al die jaren naar dezelfde arts bent geweest, die jou zo goed kent. Dat weten de hartcentra ook, dus ze doen er vaak alles aan om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Om voor een goede overdracht van de ene naar de andere arts te zorgen, heb je tijdens de overgangsperiode vaak een afspraak met zowel je oude als je nieuwe cardioloog.

Zorgverzekering zelf regelen

Vanaf het moment dat je 18 jaar bent, ben je zelf verantwoordelijk voor je zorgverzekering. Dit kan problemen opleveren omdat je al met een aandoening bekend bent. We hebben de belangrijkste zaken voor een zorgverzekering al voor je op een rijtje gezet.

Rijbewijs halen

Kun jij ook niet wachten om met autorijlessen te beginnen? . Met een rijbewijs op zak, ben je niet meer afhankelijk van je fiets of het ov en dat opent nieuwe mogelijkheden. Met een aangeboren hartafwijking kun je vaak prima je rijbewijs halen, maar je moet hiervoor wel vaak een rijbewijskeuring ondergaan. Hoe kun je dit het beste aanpakken? We leggen het op deze pagina uit.

Sporten met een aangeboren hartafwijking

Als je een aangeboren hartafwijking hebt, is sporten niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt minder energie hebben, of je mag je lichaam minder zwaar belasten. Informatie en tips over sporten en bewegen met een aangeboren hartafwijking vind je hier. Bij vragen is het ook goed om je eigen cardioloog hierbij te betrekken.

Studeren met een aangeboren hartafwijking

Als je gaat studeren, is het handig om te weten waar je mogelijk recht op hebt. Loop je bijvoorbeeld vertraging op door jouw aangeboren hartafwijking, dan kan het zijn dat je langer recht hebt op een studiefinanciering. De belangrijkste regelingen vind je op deze pagina.

Omgaan met je aangeboren hartafwijking

Als je in de puberteit komt, word je je vaak ook veel bewuster van je eigen lichaam en ga je meer of anders over dingen nadenken. Wellicht ook over je hartafwijking. Misschien vind je het vervelend dat je een litteken hebt of heb je soms geen vertrouwen in je eigen lichaam. Het is heel normaal dat je dit soort gevoelens hebt. Blijf er vooral over praten. Met je ouders, vrienden of je arts. Of zoek contact met leeftijdsgenoten die net als jij leven met een aangeboren hartafwijking. De PAH kan je hierbij helpen, maar je kan ook Hartebrekers volgen op instagram. Hartebrekers is opgericht om jongeren tussen de 12-18 jaar te ondersteunen in de vragen die ze hebben. 

Psychische aspecten

Een aangeboren hartafwijking is voor velen iets waar je mee moet leren leven, en dat kan vooral in de puberteit, soms best lastig zijn. Op de pagina psychische aspecten geven we je wat tips en handreikingen hoe je hiermee om kunt gaan.

Relaties en seksualiteit

Het kan ook zijn dat je het lastig vindt om over je hartafwijking te vertellen, bijvoorbeeld tegen nieuwe studiegenoten, collega’s of je vriendje of vriendinnetje. Op deze pagina geven we je tips hoe je hiermee om kunt gaan.

 

Laatste nieuws